/filmid
est
Filmid
Jaga:
Filmide hindamiseks ning personaalsete filmisoovituste saamiseks logi sisse!
Sünopsis

„Tunnistaja“ on süsimust satiiriline komöödia, mis tögab armutult Ungaris 1949–1956 valitsenud stalinistliku režiimi absurdset võimuaparaati ja paranoilist õhustikku. Sõjajärgses toidupuuduses oma suurt peret näljast päästa püüdes ei jää lihtsal maamehel József Pelikánil üle muud kui tappa siga, kes on kollektiviseerimise eest sõna otseses mõttes põranda alla peidetud. Illegaalne seatapp, mida ei õnnestu valvsate pealekaebajate eest varjata, viib Pelikáni trellide taha. Ent karistuse asemel satub Pelikán poliitiliste intriigide tulipunkti. Kohaliku funktsionääri seltsimees Virági eestkostel edutatakse hämmeldunud Pelikán järjest kõrgematele ametipostidele, hoolimata sellest, et ideoloogilise võhiklikkuse tõttu saadab vastne võimusoosik korda ühe fopaa teise järel. Peagi selgub, et vastutasuks kummastavate privileegide eest tuleb Pelikánil esineda fabritseeritud tunnistusega näidisprotsessis oma ammuse sõbra üle, kellest režiim vabaneda soovib.

Filmi digiteeris Ungari filmilabor 2011. aastal. 35 mm originaalnegatiivi säilitatakse Ungari Filmifondi filmiarhiivis.

Režissöör
Péter Bacsó

(1928–2009) oli edukas Ungari filmirežissöör ja stsenarist, kes alustas tööd filminduses 1950. aastatel ning jõudis oma esimese täispika filmini 1963. a. Tema kõige kuulsam film „Tunnistaja“ valmis 1969. a, kuid see keelati võimude poolt ära ja seda ei näidatud avalikkusele kuni 1979. aastani, misjärel sai sellest kommunistlikku režiimi pilavat teosest Ungaris kultusfilm. Hiljem jätkas Bacsó laiemale publikule mõeldud poliitiliste ja satiiriliste filmide väntamisega.

Filmograafia
  • A tanú (1969)
  • Forró vizet a kopaszra! (1972)
  • Riasztólövés (1977)
  • Tegnapelött (1982)
  • Sztálin menyasszonya (1991)
  • Hamvadó cigarettavég (2001)
  • Majdnem szüz (2008  )
N, 22.11.2018
18:45
Tallinn, 
Kino Artis
Saal 2
071506
Subtiitrid: 
ENG
Seansikood: 071506
Filmi külalised
Esitleja Gyorgy Raduly
Külalistega seansid võivad lõppeda hiljem.
Filmi info
Riik: Ungari
Aasta: 1969
Kestus: 105 minutit
Keel: ungari
Režissöör: Péter Bacsó
Stsenaristid:  Péter Bacsó, János Ujhelyi
Operaator: János Zsombolyai
Montaaž: Sándor Boronkay
Heliloojad: Szabolcs Fényes, György Vukán
Osatäitjad: Ferenc Kállai, Lajos Öze, Béla Both
Festivalid: Set in Hungary sometime between 1949 and 1956, „The Witness” is a pitch-dark satirical comedy that fiercely ridicules the absurd power apparatus and paranoid atmosphere of the totalitarian regime. Faced with severe food shortages and trying to save his large family from starvation, the simple dike keeper József Pelikán has no other option but to kill his pig, which he has saved from collectivisation by hiding it literally underground. Unable to keep the illegal slaughter from the ears of vigilant informers, Pelikán lands behind bars. But instead of being punished, Pelikán finds himself entrapped in political intrigues. Under the aegis of comrade Virág, a local functionary, Pelikán is promoted to increasingly higher offices, despite the fact he miserably fails in every new position. In return to these baffling privileges, Pelikán is expected to deliver a fabricated testimony at a high-profile show trial held against his old friend, a politician fallen from the grace of the authorities. The film was digitally remastered by the Hungarian Filmlab in 2011. The film is part of the Hungarian National Film Fund – Film Archive’s collection where the 35mm original negatives are being kept.
Sünopsis

„Tunnistaja“ on süsimust satiiriline komöödia, mis tögab armutult Ungaris 1949–1956 valitsenud stalinistliku režiimi absurdset võimuaparaati ja paranoilist õhustikku. Sõjajärgses toidupuuduses oma suurt peret näljast päästa püüdes ei jää lihtsal maamehel József Pelikánil üle muud kui tappa siga, kes on kollektiviseerimise eest sõna otseses mõttes põranda alla peidetud. Illegaalne seatapp, mida ei õnnestu valvsate pealekaebajate eest varjata, viib Pelikáni trellide taha. Ent karistuse asemel satub Pelikán poliitiliste intriigide tulipunkti. Kohaliku funktsionääri seltsimees Virági eestkostel edutatakse hämmeldunud Pelikán järjest kõrgematele ametipostidele, hoolimata sellest, et ideoloogilise võhiklikkuse tõttu saadab vastne võimusoosik korda ühe fopaa teise järel. Peagi selgub, et vastutasuks kummastavate privileegide eest tuleb Pelikánil esineda fabritseeritud tunnistusega näidisprotsessis oma ammuse sõbra üle, kellest režiim vabaneda soovib.

Filmi digiteeris Ungari filmilabor 2011. aastal. 35 mm originaalnegatiivi säilitatakse Ungari Filmifondi filmiarhiivis.

Režissöör
Péter Bacsó

(1928–2009) oli edukas Ungari filmirežissöör ja stsenarist, kes alustas tööd filminduses 1950. aastatel ning jõudis oma esimese täispika filmini 1963. a. Tema kõige kuulsam film „Tunnistaja“ valmis 1969. a, kuid see keelati võimude poolt ära ja seda ei näidatud avalikkusele kuni 1979. aastani, misjärel sai sellest kommunistlikku režiimi pilavat teosest Ungaris kultusfilm. Hiljem jätkas Bacsó laiemale publikule mõeldud poliitiliste ja satiiriliste filmide väntamisega.

Filmograafia
  • A tanú (1969)
  • Forró vizet a kopaszra! (1972)
  • Riasztólövés (1977)
  • Tegnapelött (1982)
  • Sztálin menyasszonya (1991)
  • Hamvadó cigarettavég (2001)
  • Majdnem szüz (2008  )